Posjeta Temišvaru

Cijene u Temišvaru

Valuta i plaćanja

U Rumunjskoj je službena valuta plaćanja lej (RON). Sva plaćanja se vrše u lejima. Lej se dijeli na 100 bana. Papirne novčanice su u apoenima od 1, 5, 10, 50, 100, 200 i 500 leja, a kovanice u apoenima od 1, 5, 10 i 50 bana. Razmjenu valute u leje možete vršiti u mjenjačnicama i bankama. Mjenjačnice se nalaze na svim prometnijim mjestima u Temišvaru, u trgovačkim centrima, na bolje opremljenim benzinskim postajama, dok su banke koncentrirane u centralnim gradskim ulicama Temišvara. Tečaj leja je promjenljiv, a približna vrijednost jednog eura je četiri leja.

Rumunski lej

Novčanica od 100 leja

Cijene smeštaja

Najniže cijene prenoćišta u pansionima i hostelima Temišvara su oko 15 eura. U hotelima prenoćište s doručkom iznosi od 25 do 100 eura, zavisno od kategorizacije hotela, lokacije i sezone. Plaćanja u hotelima vršite u lejima, jer ukoliko plaćate u eurima, možete dosta izgubiti na nepovoljnom tečaju koji hoteli obračunavaju.

Cijene hrane

Najjeftinija hrana se može kupiti u marketima i restoranima brze hrane, dok je u klasičnim restoranima nešto skuplja. Cijena sendviča u restoranu brze hrane, uključujući i restorane iz svjetskih lanaca (Burger King , McDonald's) se kreće od 4 do 6 leja (1 do 1,5 eura). Cijena obroka u klasičnom restoranu sa fiksnim izbornikom je od 40 do 60 leja (10 do 15 eura) , a za jela po vašem izboru od 60 do 120 leja (15 do 30 eura).

 

Cijene pića

Cijena sokova u pakovanjima od 0,5 litre u marketima je oko 2 bana (0,5 eura) , a u bistroima i kafićima u centru grada od 5 do 8 leja (1,2 do 2 eura). Cijena kave u restoranima brze hrane ili kafićima se kreće oko 4 leja (1 euro).

Cijene prevoza

Ako u Temišvar putujete vlastitim vozilom, potrebno je kupiti rumunjsku vinjetu, koja za jednodnevni izlet ili vikend košta oko 10 leja (nešto više od 3 eura). Cijena goriva je u razini cijena u Hrvatskoj - oko 1,4 eura. Ukoliko u gradu parkirate u zonama, cijena parkinga u Temišvaru je od 50 bana do 3 leja po satu, ovisno o zoni u kojoj parkirate.
Cijena karte za javni gradski prijevoz u Temišvaru je 2 leja za kartu koja obuhvaća 3 vožnje autobusom, odnosno 1 lej za kartu u jednom smjeru bilo kojom vrstom prijevoza.
Cijene taksija se kreću od 10 do 20 leja, ovisno u koji dio grada se vozite, ali gdje god išli, cijena ne bi smjela prijeći 20 leja
.

Ostale cijene

Osim cijena osnovnih potrepština pri putovanju u Temišvar, svakako najinteresantnije su cijene proizvoda u shopping mall-u Iulius Mall Timisoara. Iako to većini kupoholičara ne prija, ali činjenica je da se one bitnije ne razlikuju od cijena u Hrvatskoj i hrvatskim trgovačkim centrima. To ne znači da ukoliko naletite na sezonske rasprodaje, ne možete naći osjetno jeftinije proizvode, ali to je više faktor sreće nego uobičajenih cijena.
Temisvar.com (hrvatski) > Cijene u Temišvaru