Posjeta Temišvaru

Dešavanja u gradu

Nova godina u Temišvaru

Temišvar je zahvaljujući višegodišnjoj organizaciji dočeka Nove godine na glavnom gradskom trgu stekao i zvanje odlične turističke destinacije za doček Nove godine. Tako je postao jedna od interesantnih destinacija za doček Nove godine i hrvatskim turistima. Nekoliko domaćih putničkih agencija organizira doček Nove godine u ovom gradu, u kome je osim samog dočeka uključen i obilazak grada i posjete tržnom centru Iulius Mall Timisoara. Doček Nove godine se organizira na glavnom gradskom trgu i obično uključuje odličan glazbeni program i spektakularan vatromet.  

Koncerti i žurke u Temišvaru

Kao sveučilišni centar zapadne Rumunjske, Temišvar među svojim stanovništvom ima veliki broj studenata. Zbog toga je noćni život u ovom gradu vrlo dinamičan. U mnogim noćnim klubovima i diskotekama vikendom gostuju poznati regionalni ili europski bendovi, DJ-evi i drugi glazbeni i zabavni sastavi. Gotovo da nema vikenda koji u Temišvaru koji prolazi bez velikih žurki na kojima vlada sjajna atmosfera.

Na gradskom trgu ili nekom od sportskih stadiona se organiziraju koncerti regionalnih, europskih, pa i svjetskih zvijezda glazbene industrije.

 

Festivali, predstave, postavke

Temišvar je domaćin velikog broja festivala kazališnih svečanosti, glazbe, filma i opere. U temišvarskim galerijama i muzejima je vrlo aktivan kulturni život grada. Postavke rumunjskih slikara, kipara i drugih umjetnika su jako česte, a vrlo su česte i postavke i izložbe regionalnih i europskih umjetnika.

Palača kulture, Temišvar

Palača kulture, Temišvar

Photo by Wolfgang J. Kraus, Creative Commons

Osim u galerijama i muzejima , u festivalima , postavkama i izložbama sudjeluju i druge kulturne institucije, poput kazališta u Temišvaru, opere, gradske uprave, kulturni centri drugih naroda...

Temišvarska kazališta osim svojih redovnih predstava, često predstavljaju i strane kazališne predstave, među kojima i predstave srpskog kazališta.

Zahvaljujući etničkoj šarenolikosti, u kulturnim institucijama grada su česte i etno izložbe na kojima se prikazuju nacionalna blaga etničkih skupina u Temišvaru, predstavljaju njihovi običaji, kultura i sl.. U okviru ovih dešavanja se često održavaju i radionice na kojima se zainteresiranima prezentira način izrade etničkih predmeta ili proces stvaranja umjetničkih djela.
Temisvar.com (hrvatski) > Dešavanja u gradu