Posjeta Temišvaru

Temišvar

TemišvarTemišvar je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Rumunjskoj. Nalazi se u središtu Banata na obali rijeke Begej i sa oko 450.000 stanovnika predstavlja treći najveći grad u ovoj zemlji. Često se naziva i "Malim Bečom" zbog arhitekture koja ukazuje na vrijeme kada je Temišvar pripadao Habsburškoj monarhiji. Putovanje turista u Temišvar je najčešće u proljetnim i jesenskim danima, kada je i vrijeme u Temišvaru najbolje za lagane šetnje i šoping.
Temišvar je grad duge povijesti, prelijepe arhitekture, bogate kulturne scene, divnih parkova i dinamičnim noćnim provodom. U svojoj 800 godina dugoj povijesti, Temišvar je mijenjao svoju povijesnu ulogu i bio pod upravama različitih imperija. Staro gradsko jezgro sa tri glavna trga (Trg jedinstva, Trg pobjede i Trg slobode) i znamenitosti na njima dočaravaju dio burnih povijesnih promjena koje su se dešavale u ovom gradu.

Temišvar - ulično osvjetljenjeZbog velikog interesovanja turista, većina građevina na središnjim trgovima je označena tablama koje ukratko opisuju njihovu povijest. Temišvar je prvi grad u Europi koji je imao tramvaje koje vuku konji i prvi grad poslije New Yorka u svijetu koji je imao električno ulično osvjetljenje. U gradu postoji veliki broj muzeja, galerija, kazališta i opera, koji daju posebnost kulturnoj sceni grada. Pošto predstavlja i sveučilišni grad, Temišvar, prepun učenika, ima veliki broj klubova i diskoteka u kojima je odličan noćni provod.

 

Zahvaljujući umjerenoj klimi koja vlada u Temišvaru, grad predstavlja odlično mjesto za panoramsko razgledavanje laganim šetnjama i uživanje u mnogobrojnim parkovima. U centru grada se nalazi i veliki broj barova, kafića i restorana u kojima se možete osvježiti tijekom dana.
Temišvar je među turistima poznat i kao shopping destinacija, prvenstveno zbog jednog od najvećih šoping molova u Rumunjskoj - Julius Mol ( Iulius Mall Timisoara ) . Posebno je dobro što se Julius Mol nalazi na samo 15 minuta pješačenja od centra Temišvara, pa se razgledavanje središnjih trgova i šoping u ovom tržnom centru mogu lako objediniti u jednom danu. Osim Julius Mol , u gradu se nalazi još nekoliko većih hipermarketa robe široke potrošnje i proizvoda za uređenje interijera i eksterijera. Sam Temišvar je tako izgrađen da vam ni jedna znamenitost grada, shopping destinacija ili mjesto za odmor neće biti daleko. Grad ima i razvijenu mrežu javnog gradskog prijevoza, ukoliko vam šetnja nije omiljen dio putovanja.
Temišvar je udaljen od Zagreba oko 560 km, od Osijeka 270 km, od Rijeke 730 km, od Splita 755 km, od Dubrovnika oko 630 km. Putovanje u Temišvar se najčešće obavlja u vlastitoj režiji - kolima ili u organizaciji neke od putničkih agencija – autobusom, a postoji mogućnost putovanja avionom ili vlakom.

Photos by: Panoramas (Flickr); Cristian Adrian (Creative Commons)
Temisvar.com (hrvatski)