Posjeta Temišvaru

Informacije za turiste

Informacije za turiste - TemišvarGrad Temišvar je treći najveći grad u Rumunjskoj i glavni grad županije Tamiš, ima oko 320.000 stanovnika, a u svojoj široj površini čak oko 450.000. Površina grada je 130,5 četvornih kilometara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 89 metara. Grad se nalazi na obalama rijeke Begej i predstavlja ekonomski, sveučilišni i kulturni centar zapadne Rumunjske.

Povjest grada

Prvi zapisi o Temišvaru iz 1212. godine se vezuju za antičku Rimsku utvrdu poznatu kao Castrum Regium Themes. Od tada, područje današnjeg Temišvara je bilo pod utjecajem različitih kultura. Do XIII stoljeća je bio pod utjecajem Rimljana, nakon čega ovo područje osvajaju i uništavaju Tatari. U 1552. godini, Temišvar pada pod upravu Otomanske imperije. Tek 1718. godine cijelu regiju Banata, pa i Temišvar pada pod upravu Habsburške monarhije. 1918. godine srpske postrojbe su osvojile Temišvar i nakon toga se grad vraća Rumunjskoj. U tom razdoblju najveći dio stanovništva čine Srbi, a masovno se doseljavaju Nijemci i Mađari. Od tada u gradu nije bilo značajnih događanja, čak ni u Drugom Svjetskom ratu, kada je pretrpio manja oštećenja. Nakon rata doseljava se značajan broj Rumunja, koji od tada postaju i većinsko stanovništvo. 1989. godine Temišvar je bio mjesto početka Rumunjske revolucije u kojoj je srušen režim komunističkog diktatora Nicolae Čaučeskua.

 

Vrijeme i klima

Klima u Temišvaru je umjereno kontinentalna. Ova klima čini vrijeme u Temišvaru toplim leti i hladnim zimi. Uobičajeno nema značajnih temperaturnih ekstrema tijekom godine.

Valuta i plaćanja

Nacionalna valuta Rumunjske je Lev (RON) i ona se koristi za sva plaćanja. U gradskim centrima prodavači prihvaćaju bankarske platne kartice. Razmjenu valuta možete obaviti u mjenjačnicama ili bankama. Mjenjačnice se nalaze na benzinskim postajama, u trgovačkim centrima, centralnim gradskim ulicama.

Jezik

Zvanični službeni jezik u Rumunjskoj i Temišvaru je rumunjski. U Rumunjskoj općenito jako slabo ili uopće ne govore engleski jezik, tako da je ponekad jako teško sporazumjeti se s njima.

Turistički info centri

Temišvar ima turistički info centar u centru grada. Nalazi se na adresi Alba Iulia Nr. 2. Kontakt telefon +40.256.437.973. Temišvarski turistički info centar je otvoren od travnja do rujna radnim danima od 9 do 20 sati i subotom od 9 do 17 časova. U razdoblju od listopada do ožujka turistički centar je otvoren od 9 do 18 sati i subotom od 10 do 15 časova. U ovom turističkom središtu se mogu dobiti informacije o gradskim znamenitostima, šoping centrima, mape grada i druge korisne informacije za turiste.


Temisvar.com (hrvatski) > Informacije za turiste