Posjeta Temišvaru

Sigurnost u Temišvaru

Temišvar je jedan od sigurnijih gradova u Rumunjskoj. Ulice izvan tri glavna trga i glavnih ulica u kojima se odvija frekventni promet, na prvi pogled izgledaju sablasno, posebno ako se u njima nalaze napuštene ili ruinirane građevine. Ipak, nema razloga da smatrate svoju sigurnost ugroženom. Oštra kaznena politika za sve vidove kriminala, svela je i sitne prekršaje poput džeparenja ili obijanja parkiranih automobila na minimum.

Policija Temišvar

Rumunjska policija

Preporuka je da nikakve vrijednosti ne ostavljate u parkiranom vozilu, kako se ne bi desilo da vam automobil bude obijen. Ukoliko već morate ostaviti nešto u automobilu, ostavite na mjestu koje nije otvoreno staklom (prtljažnik). Novac i druge vrijednosti držite na zaštićenom mjestu - u unutarnjem džepu, u sefu hotela i sl. Izbjegavajte sudjelovati u bilo kojim kockarskim igrama na ulici (popularni šibicari su česta pojava u Temišvaru).

Nemojte prenositi alkohol i cigarete

Pri ulasku u Rumunjsku carinik će vas sigurno pitati da li nosite cigarete ili alkohol, jer je ovo najčešći oblik nezakonite trgovine u pograničnom dijelu Srbije i Rumunjske. Ovo zbog toga što su alkohol i cigarete u Rumunjskoj značajno skuplji. Nećete imati problema ukoliko prenosite cigarete za vlastite potrebe (1-2 kutije cigareta).

 

Kupite vinjetu

Vrlo je važno po ulasku u Rumunjsku kupiti vinjetu, ukoliko putujete vlastitim automobilom. Ukoliko ne uspijete je kupiti na graničnom prijelazu, kupite je na nekoj benzinskoj postaji na putu do Temišvara. Vinjetu vam može tražiti prometna policija ukoliko vas zaustavi na putu do Temišvara, ili pogranična policija na carinskom prijelazu (u povratku).

Razmjena novca

Službena valuta plaćanja u Rumunjskoj je Lev (RON), tako da će najvjerojatnije biti potrebno izvršiti zamjenu eura ili neke druge konvertibilne valute u lijeve. Za ovakve transakcije obavezno koristite mjenjačnice ili banke. U Temišvaru ima puno banaka u središnjim ulicama, a brojne su i mjenjačnice. Na putu do Temišvara razmjenu novca možete uraditi na benzinskim postajama, ukoliko imaju mjenjačnicu (a to je slučaj kod svih boljih benzinskih postaja).

Komunikacija

U Rumunjskoj, pa i u Temišvaru, ljudi jako rijetko govore engleski jezik. Zbog toga budite spremni na neverbalnu komunikaciju ili naučiti par najvažnijih rumunjskih riječi i fraza neophodnih za snalaženje po gradu.
Temisvar.com (hrvatski) > Sigurnost u Temišvaru