Posjeta Temišvaru

Temišvar automobilom

Putovanje u Temišvar automobil uglavnom ide trasom preko graničnih prijelaza Tovarnik - Šid ili Batina - Bezdan, potom do Vršca. Ovom rutom doći ćete do graničnog prijevoza Vatin sa srpske, odnosno , Moravita s rumunjske strane.

Temišvar automobilom

Photo by Jeff Kubina (Flickr)

Put od rumunjske granice do Temišvara je solidan, ima nekoliko odmorišta i benzinskih postaja. Neposredno prije dolaska u grad put se širi u odnosu na dvije prostranije trake, koje postoje od granice sa Srbijom. Obzirom da od srpsko-rumunjske granice do Temišvara imate tek nešto preko 50 kilometara, možda nećete imati ni potrebe da se zaustavljate na odmaralištima niti benzinskim postajama.

Vinjetu bi trebali kupiti što prije, dakle, ukoliko ste u mogućnosti, kupite je odmah na graničnom prijelazu s rumunjske strane. To nekada neće biti moguće, jer je radno vrijeme prodajnog mjesta za vinjete "vrlo fleksibilno". U tom slučaju se potrudite vinjetu kupiti na nekoj od opremljenijih benzinskih postaja uz put .

Cijena vinjete je oko 3 eura , ali se izražava u rumunjskim levima. Kako obično turisti nemaju rumunjsku valutu, plaćanje se vrši u eurima , ali budite spremni vam kusur u levima bude vraćen u nešto manjem iznosu nego što bi trebalo, jer se na prodajnim mjestima za vinjete prodajni tečaj obračunava uz visoke provizije .

 

Gorivo možete uzeti na nekoj od benzinskih postaja koje se nalaze na putu od granice do Temišvara, mada preporučujemo da uzmete dovoljno goriva dok ste u Srbiji. Ovo iz razloga što je cijena goriva na razini cijena u Srbiji ili nešto skuplje, a ukoliko plaćate u nekoj konvertibilnoj valuti biće vam obračunat nepovoljniji tečaj u Rumunjskoj. Također, ukoliko plaćanje vršite bankarskom karticom, imajte u vidu da vam banka naplaćuje proviziju od oko 1%.

Napominjemo da je po prometnim pravilima Rumunjske obavezno korištenje dnevnog svjetla na automobilu i da ste pored obavezne opreme za auto u Hrvatskoj, obvezni imati i protupožarni aparat u automobilu. Sukladno sporazumu između 2 zemlje, u Rumunjskoj ne morate imati međunarodnu vozačku dozvolu, niti zeleni karton.

Policijske kontrole su relativno česte na putu od srpske granice do Temišvara, te je preporuka da poštujete sve prometne propise, adekvatno opremite vozilo i imate vinjetu.


Temisvar.com (hrvatski) > Prijevoz i promet > Temišvar automobilom