Posjeta Temišvaru

Trg Jedinstva, Temišvar

Trg Jedinstva (ponekad se prevodi i kao Trg ujedinjenja), na rumunjskom Piaţa Unirii, je najveći trg u Temišvaru.

Trg Jedinstva Temišvar

Deo panorame Trga Jedinstva

Nekada je nazivan i glavnim trgom, što i jeste bio, a i danas je. Na ovom trgu koji je dugačak 150 metara i širok 100 metara se nalazi najveći broj baroknih i klasicističkih građevina u Temišvaru , zbog čega i predstavlja pravu arhitektonsku znamenitost grada. Trg je počeo da se gradi sredinom XVIII stoljeća, a u sadašnjem obliku je završen krajem XVIII i početkom XIX stoljeća.

Na Trgu Jedinstva dominiraju dvije religijske građevine - Rimokatolička katedrala i Srpska Pravoslavna Saborna crkva. Srpska Pravoslavna Saborna crkva predstavlja jednu od većih crkava srpskog pravoslavlja i jednu od najljepše uređenih. Ovo je bilo mjesto okupljanja Srba i Rumuna, do formiranja Rumunjske pravoslavne crkve. Rimokatolička katedrala ili Katolički Dom, kako se još naziva, predstavlja jednu od najvažnijih građevina koja je promijenila etnički sastav Temišvara . Naime, nakon njene izgradnje ovdje se doselio ogroman broj katolika, čime je promijenjena struktura stanovništva i smanjen udio Srba.

 

Među najznačajnijim znamenitostima grada, tu su još i Barokna palača i spomenik Svete Trojice sa fontanom. Ovaj spomenik i fontana predstavljaju kugu, rat i glad kroz koje je Temišvar prolazio u vremenu koje je prethodilo izgradnji trga. Barokni dvorac je jedinstveno zdanje koje je kroz povijest mijenjalo svoju funkciju, ali je uvijek predstavljalo jednu od najljepših građevina Temišvara i u skladu s tim u njemu su bile najvažnije gradske službe. Danas je ovdje smješten Muzej Umjetnosti.

U središtu trga je popločana površina s puno kafića i vrt koje predstavljaju omiljeno mjesto za odmor i opuštanje u Temišvaru. Na obodima trga su danas centri važnih gradskih, regionalnih i državnih institucija grada.
Danas se sva gradska dešavanja odvijaju na ovom trgu - koncerti, parade , skupovi i sl.. Predstavljao je srce grada gotovo od same izgradnje i do danas je to i ostao.


Temisvar.com (hrvatski) > Znamenitosti > Trg Jedinstva, Temišvar