Poseta Temišvaru

Informacije za turiste

Informacije za turiste - TemišvarGrad Temišvar je treći najveći grad u Rumuniji i glavni grad okruga Tamiš, ima oko 320.000 stanovnika, a u svojoj široj površini čak oko 450.000. Površina grada je 130,5 kvadratnih kilometara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 89 metara. Grad se nalazi na obalama reke Begej i predstavlja ekonomski, univerzitetski i kulturni centar zapadne Rumunije.

Istorija grada

Prvi zapisi o Temišvaru iz 1212. godine se vezuju za antičku Rimsku tvrđavu poznatu kao Castrum Regium Themes. Od tada, područje današnjeg Temišvara je bilo pod uticajem različitih kultura. Do XIII veka je bio pod uticajem Rimljana, nakon čega ovo područje osvajaju i uništavaju Tatari. U 1552. godini, Temišvar pada pod upravu Otomanske imperije. Tek 1718. godine celokupan region Banata, pa i Temišvar pada pod upravu Habzburške monarhije. 1918. godine srpske trupe su osvojile Temišvar i nakon toga se grad vraća Rumuniji. U tom periodu najveći deo stanovništva čine Srbi, a masovno se doseljavaju Nemci i Mađari. Od tada u gradu nije bilo značajnih događanja, čak ni u Drugom Svetskom ratu, kada je pretrpeo manja oštećenja. Nakon rata doseljava se značajan broj Rumuna, koji od tada postaju i većinsko stanovništvo. 1989. godine, Temišvar je bio mesto početka Rumunske revolucije u kojoj je srušen režim komunističkog diktatora Nikolae Čaučeskua.

Vreme i klima

Klima u Temišvaru je umereno kontinentalna. Ova klima čini vreme u Temišvaru toplim leti i hladnim zimi. Uobičajeno nema značajnih temperaturnih ekstrema tokom godine.

 

Valuta i plaćanja

Nacionalna valuta Rumunije je lev (RON) i ona se koristi za sva plaćanja. U gradskim centrima prodavci prihvataju bankarske platne kartice. Razmenu valuta možete obaviti u menjačnicama ili bankama. Menjačnice se nalaze na benzinskim stanicama, u tržnim centrima, centralnim gradskim ulicama.

Jezik

Zvanični službeni jezik u Rumuniji i Temišvaru je rumunski. Zbog specifičnosti Temišvara i broja Srba u ovom gradu koristi se i srpski jezik, ali u ograničenim krugovima. Rumuni generalno jako slabo ili uopšte ne govore engleski jezik, tako da je ponekad jako teško sporazumeti se sa njima.

Turistički info centri

U Temišvaru postoji turistički info centar u centru grada. Nalazi se na adresi Alba Iulia Nr. 2. Kontakt telefon +40 256 437 973. Temišvarski turistički info centar je otvoren od aprila do septembra radnim danima od 9 do 20 časova i subotom od 9 do 17 časova. U periodu od oktobra do marta turistički centar je otvoren od 9 do 18 časova i subotom od 10 do 15 časova. U ovom turističkom centru se mogu dobiti informacije o gradskim znamenitostima, šoping centrima, mape grada i druge korisne informacije za turiste.

U Temišvaru se nalazi Konzulat Republike Srbije na adresi: Str. Remus No 4, 300194 Timisoara, O.P.5. Kontakt telefon je +40 256 490 268 i +40 256 490 334.


Temisvar.com > Informacije za turiste