Poseta Temišvaru

Prevoz i saobraćaj

Aerodrom i avio linije

U predgrađu Temišvara se nalazi međunarodni aerodrom Trajan Vuja (Traian Vuia International Airport), koji predstavlja drugi po veličini aerodrom u Rumuniji. Zbog blizine Temišvara Srbiji, srpski turisti uobičajeno ne koriste prevoz avionom do ove turističke destinacije, ali imajući u vidu da veliki broj avio linija niskobudžetnih avio kompanija saobraća preko ovog aerodroma, povremeno je isplativije leteti do neke druge destinacije sa aerodroma u Temišvaru, nego sa aerodroma u Beogradu. Zbog toga, srpski turisti povremeno i koriste ovaj aerodrom, a dešava se da i turističke agencije u svojim aranžmanima uključuju let iz Temišvara do konačne destinacije putovanja. Neke od avio kompanija koje imaju linije do i iz Temišvara su: Lufthansa, Austrian Airlines, Wizzair, Malev i Carpatair.

Putovanje do Temišvara kolima ili autobusom

Putovanje do Temišvara autobusom ili sopstvenim prevozom su najčešći izbor turista iz Srbije. Putovanje automobilom ili autobusom traje od 2 sata do nekoliko sati, zavisno od mesta polaska iz Srbije.
Iako nema redovnih autobuskih linija na relaciji Beograd – Temišvar, sezonske autobuske i kombi linije saobraćaju na ovoj relaciji, a i na relacijama nekih gradova u Vojvodini. Turističke agencije u svojim aranžmanima po pravilu uključuju autobuski prevoz, ali je tu reč o namenskom putovanju, a ne o redovnim autobuskim linijama.
Kada je u pitanju putovanje u Temišvar kolima, većina turista će se složiti da je ovo najkomforniji, a istovremeno ne i preskup prevoz. Ukoliko putujete sopstvenim automobilom, imajte u vidu da morate kupiti vinjetu za rumunske puteva, odmah nakon ulaska u zemlju.

Putovanje do Temišvara vozom

Od Beograda i Vršca postoji redovna železnička linija do Temišvara. Iako je ovo možda i najbolji način prevoza do Temišvara posle sopstvenog automobila, jako retko ga koriste turisti iz Beograda.

 

Javni gradski prevoz u Temišvaru

U Temišvaru funkcioniše 15 autobuskih linija, 9 trolejbuskih linija i 11 tramvajskih linija. Ovim linijama je pokriven ceo grad, a centralni delovi grada predstavljaju čvorišta javnog prevoza. Kako su gotovo sve turističke atrakcije i interesantna mesta u užem centru grada, turisti retko koriste javni gradski prevoz u Temišvaru.

Autobus gradskog prevoza Temišvar

Gradski autobus u Temišvaru

Taksi u Temišvaru

U Temišvaru su brojna taksi vozila i posebno su koncentrisana u centru grada, pa ih možete zaustaviti bilo gde na ulici. Preporuka je da, ukoliko koristite taksi, insistirate da taksista uključi taksimetar i da nikako sa njim ne pregovarate oko cene.

Pešačenje

Pešačenje i šetnja Temišvarom su najbolji način za razgledanje grada. Laganom šetnjom sa zaustavljanjima kod znamenitosti vam neće biti potrebno više od 2 časa da obiđete centar Temišvara.


Temisvar.com > Prevoz i saobraćaj