Poseta Temišvaru

Trg Pobede, Temišvar

Trg Pobede (Piaţa Victoriei) je najmlađi od tri glavna trga u Temišvaru i izgrađen je nakon rušenja zidina tvrđave u XIX veku. Trg Pobede se često naziva i Trg Opere, zbog jedne od najpoznatijih zgrada na njemu – Palate kulture. U Palati kulture se održavaju predstave Nacionalnog pozorišta, Mađarskog nacionalnog pozorišta i Nemačkog nacionalnog pozorišta, a takođe, ovde je i sedište Opere, pa se često ova građevina naziva Operom Temišvara. Pored ove zgrade se nalazi i čuveni Hotel Temišvar (Hotel Timisoara), najveći i jedan od najluksuznijih u gradu Temišvaru.

Trg Pobede Temišvar

Deo panorame Trga Pobede

U savremenoj istoriji, Palata kulture je poznata kao jedna od zgrada u Temišvaru sa čijeg je balkona započela Rumunska revolucija. Na Trgu Pobede Temišvar je proglašen prvim slobodnim gradom u Rumuniji 1989. godine. Na pojedinim građevinama
Osim Palate kulture, na Trgu Pobede se nalaze i Rumunska Mitropolitska Pravoslavna Katedrala sagrađene u periodu pre i tokom Drugog Svetskog rata, Muzej Banata, grandiozni Dvor Dauerbah iz 1913. godine, Lefrerov dvor, dvor Lojd i još nekoliko manjih dvorova, galerija, restorana, kafe-barova i prodavnica. Većina građevina je sagrađena u stilu secesije. Ispred Pozorišta se nalazi i jedna od tri gradske kapije – Petrovaradinska Kapija. Sve građevine osim Katedrale su izgrađene do 1925. godine.

 

Rumunska Mitropolitska Pravoslavna Katedrala predstavlja jednu od najpoznatijih znamenitosti Temišvara. Gotovo da nema promotivnih fotografija grada Temišvara koje ne obuhvataju ovu građevinu. Zbog veličine građevine, njena izgradnja je zahtevala postavljanje stubova preko 20 metara duboko ispod zemlje. Iako podseća na moldavske crkve, ova Katedrala ima svoj poseban šarm kome se turisti dive, a građani Temišvara ponose. Oko ove građevine su se odvijali neki od najžešćih sukoba demonstranata i vojske 1989. godine, a bilo je i žrtava na samom stepeništu Katedrale. Sa tri strane Katedrale se nalazi mali park, koji predstavlja odlično mesto za kratak odmor tokom obilaska Temišvara.

Trg ima dve duge pešačke zone  (šetališta) na obodima, koje se među stanovnicima Temišvara nazivaju Korzo i Surogat (istočna strana). Levo i desno šetalište su odvojeni jako lepom zelenom površinom, ukusno uređenom cvećem i niskim ukrasnim biljem. Na ovoj površini se nalazi i spomenik Vučice koja doji Romula i Rema, poklon grada Rima iz 1926. godine Temišvaru.


Temisvar.com > Znamenitosti > Trg Pobede, Temišvar