Poseta Temišvaru

Trg Ujedinjenja, Temišvar

Trg Ujedinjenja (ponekad se prevodi i kao Trg jedinstva), na rumunskom, Piaţa Unirii, je najveći trg u Temišvaru.

Trg Ujedinjenja Temišvar

Deo panorame Trga Ujedinjenja

Nekada je nazivan i glavnim trgom, što i jeste bio, a i danas je. Na ovom trgu koji je dugačak 150 metara i širok 100 metara se nalazi najveći broj baroknih i klasicističkih građevina u Temišvaru, zbog čega i predstavlja pravu arhitektonsku znamenitost grada. Trg je počeo da se gradi sredinom XVIII veka, a u sadašnjem obliku je završen krajem XVIII i početkom XIX veka.


Na Trgu Ujedinjenja dominiraju dve religijske građevine – Rimokatolička katedrala i Srpska Pravoslavna Saborna crkva.  Srpska Pravoslavna Saborna crkva predstavlja jednu od većih svetinja srpskog pravoslavlja i jednu od najlepše uređenih. Ovo je bilo mesto okupljanja Srba, koji su svojevremeno po svom broju bili najbrojnija zajednica u Temišvaru. Rimokatolička katedrala ili Katolički Dom, kako se još naziva, predstavlja jednu od najvažnijih građevina koja je promenila etnički sastav Temišvara. Naime, nakon njene izgradnje ovde se doselio ogroman broj katolika, čime je promenjena struktura stanovništva i smanjen udeo Srba.

 

Među najznačajnijim znamenitostima grada, tu su još i Barokna palata, Dom Srpske pravoslavne zajednice i spomenik Svete Trojice sa fontanom. Ovaj spomenik i fontana predstavljaju kugu, rat i glad kroz koje je Temišvar prolazio u vremenu koje je prethodilo izgradnji trga. Barokni dvorac je jedinstveno zdanje koje je kroz istoriju menjalo svoju funkciju, ali je uvek predstavljalo jednu od najlepših građevina Temišvara i u skladu sa tim u njemu su bile najvažnije gradske službe. Danas je ovde smešten Muzej Umetnosti.

U središtu trga je popločana površina sa puno kafića i bašta koje predstavljaju omiljeno mesto za odmor i opuštanje u Temišvaru. Na obodima trga su danas sedišta važnih gradskih, regionalnih i državnih institucija grada.

Danas se sva gradska dešavanja odvijaju na ovom trgu – koncerti, parade, skupovi i sl. Predstavljao je srce grada gotovo od same izgradnje i do danas je to i ostao.


Temisvar.com > Znamenitosti > Trg Ujedinjenja, Temišvar