Upoznajte grad

Iako je Temišvar odavno poznat kao Grad cveća i prava prestonica ruža, tek poslednjih nekoliko godina u njemu se organizuje i Festival cveća, koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj i posetilaca i izlagača, kako iz zemlje, tako i iz sveta.

festival cveca Temisvar

Festival cveća Temišvar

Kako je sve počelo?

Sada već davne 1891. godine u Temišvaru je organizovana Agroindustrijska izložba. Niko nije mogao ni da nasluti da će upravo taj događaj, kome je prisustvovao i car lično, odigrati tako značajnu ulogu istoriji ovog grada.
Želeći da ulepšaju grad u kome su živele, mnoge dame iz dobrostojećih porodica su poručile sadnice ruža iz inostranstva. I to nisu bile obične, već ruže koje su se po nečemu izdvajale u odnosu na druge, kao što se danas i ceo Temišvar izdvaja u odnosu na ostale rumunske gradove.
Doneta je odluka da baš uoči održavanja Agroindustrijske izložbe 1891. godine u jednom temišvarskom parku budu zasađene te sadnice. Uzgajivač ruža po imenu Vilhelm Mule bio je zadužen za izradu cevtnih aranžama, kao i Beno Agatsi i Franc Niemetz.
Budući da je i tadašnji car Franc Jozef posetio ovu izložbu, to je park prvo pomeo ime po njemu, ali je već tokom Velikog rata taj naziv promenjen, pa je park bio poznat kao Rosarium.
Sin pomenutog Vilhelma Mulea bavio se pejzažnom arhitekturom, pa je 1929. godine zajedno sa tadašnjim šefom službe za hortikulturu izradio plan za ovaj park.
Na Nacionalnom kongresu uzgajivača ruža u Rumuniji je 13. maja 1929. godine i zvanično predstavljen plan uređenja parka. Podrazumevao je engleski stil uređenja, a u toku narednih nekoliko godina je u njemu zasađeno više od čak 1.200 sorti ruža.
U početku su se okrugle cvetne leje i prateći objekti u Parku ruža prostirali na površini nešto većoj od 25.000 kvadratnih metara, da bi danas ta površina bila znatno veća. Ukupna površina parka je oko 37.000 kvadratnih metara, od čega je veći deo prekriven travnjakom, ružama i zelenilom. U njemu se, osim oko 9.000 sadnica ruža, nalazi i oko 400 različitih vrsta žbunastih biljaka i stabala, ali i klupe i pergole, kao i letnja pozornica.
I tako je nastao Park ruža, na rumunskom Parcul Rozelor, koji je jedna od atrakcija današnjeg Temišvara.

Park ruža danas

Iako ga istorija nije baš štedela, budući da je gotovo potpuno razoren tokom Drugog svetskog rata, Park ruža u Temišvaru danas je lepo uređen. U njemu se osim 9.024 sadnice ruža različitih sorti, nalazi i 428 žbunastih biljaka i stabala drveća, kao i 77 klupe, te po 12 rimskih vaza i pergola, ali i letnja pozornica.
Prostire se na površini od 37.490 kvadratnih metarar, u blizini reke Begej i domaćin je brojnim muzičkim i kulturnim svečanostima.
Pored ostalih, upravo je ovaj park jedna od lokacija na kojoj se krajem aprila svake godine održava i čuveni Festival cveća u Temišvaru.

Festival cveća u Gradu cveća

Nekako je očekivano da upravo Temišvar, koga prati krilatica da je Grad cveća i bude domaćin jednog takvog, zanimljivog festivala.
Grad u kome postoji čak 37 parkova, dok zelene površine zauzimaju oko 120 hektara ukupne površine Temišvara, krajem aprila počev od 2015. godine pretvara se u pravu cvetnu baštu.
Iako se u toku godine organizuju i drugi festivali, Timfloralis ili Festival cveća spada u red najpopularnijih, pa ne čudi što se izleti u Temišvar krajem aprila razgrabe. Iako nema spora da je ovaj rumunski grad interesantan za posetu u svako doba godine, za vreme Festivala cveća je u najmanju ruku čaroban.

Gde se održava Festival cveća?

Krajem aprila meseca, kada se u Temišvaru održava Festival cveća, gotovo ceo grad je prekriven cvetnim lejama. Ipak, festival Timfloralis se primarno organizuje na tri centralne lokacije i to:

  • Trgu pobede
  • Trgu slobode
  • Trgu ujedinjenja
  • Širom grada postavljene su instalcije različitih oblika, koje su okićene cvećem različitih boja. Opojni miris se širi gradom, a fotografije koje turisti tada načine u Temišvaru deluju nestvarno.
    Izuzev prodajnih izložbi, festival obuhvata i predavanja, ali i paradu i radionice, te koncerte i mnoge druge zanimljive događaje.
    Na festivalu učestvuju kako arhitekte i ekolozi, tako i pejzažne arhitekte, vlasnici rasadnika, ali i domaći i strani umetnici, koji u cveću vide lepotu i trude se da je neguju. A posetiocima ne preostaje ništa drugo nego da odmore i oči i dušu šetajući bogatim cvetnim lejama i uživajući u opojnim mirisima.