Upoznajte grad

Znamenitosti u Temišvaru

Šta videti u Temišvaru?

Jednodnevni izlet u Temišvar jedna je od najčešćih ponuda agencija, mada se organizuju i vikend izleti. I koliko god se činilo da je to malo vremena, ukoliko se dobro organizujete možete videti mnogobrojne znamenitosti ovog grada u susednoj Rumuniji.

Tri trga u Temišvaru

Trg Ujedinjenja, Trg Pobede i Trg Slobode tri su trga u Temišvaru, koja su igrala značajnu ulogu i u istoriji, kao i u njegovom savremenom životu.

Zgrada crkvene opštine i srpska pravoslavna crkva, koja je posvećena Svetom Đorđu, kao i rimokatolička crkva, nalaze se na Trgu Ujedinjenja. Tu je i Stub kuge, spomenik zahvalnosti stanovnika Temišvara zbog spasa od epidemije kuge, koji je posvećen Svetom Trojstvu.

Najuži centar grada nalazi se na Trgu Pobede, gde su i Lojd i zgrada Nacionalne opere. Upravo tu je i statua vučice sa Romulom i Remom, koju je grad Temišvar dobio na poklon od Italije u prvim decenijama prošlog veka. Riblja fontana i rumunska Saborna crkva u Temišvaru takođe se nalaze na ovom trgu.

Izuzev biste kralja Decebala, koji je rumunski nacionalni junak, na Trgu Slobode nalaze se i spomenici posvećeni Svetom Jovanu Nepomuku i Bogorodici, kao i mnoga značajna gradska zdanja.

Znamenitosti Temišvara

Deo Muzeja Banata nalazi se u Bastionu Marije Terezije, koji je izgrađen tokom 18. veka. Za turiste iz Srbije posebno je interesantna poseta srpskoj crkvi u Temišvaru, kao i Centralnom parku Temišvara, u kome se, pored ostalih, nalazi i spomen bista Dositeja Obradovića.

Iako je značajno veća od beogradske, Botanička bašta u Temišvaru ima jedan nedostatak. Naime, posetioci nemaju priliku da pročitaju o kojoj biljnoj vrsti je reč, ali se ne može osporiti da je poseta ovoj oazi zelenila pravo uživanje.

Park ruža, Park Alpinet i Cvetni sat, tek su neke od zelenih površina u gradu, koje ne treba zaobići. Posebno ako ovaj grad posećujete s proleća, kada se u njemu održava Festival cveća.